• navigaatio
 

Animaatiomme julkistusseminaarissa
keskusteltiin ihmiskaupasta, kuvista ja etiikasta

Pro-tukipiste järjesti EU:n ihmiskaupan vastaisena päivänä 18.10.2016 elokuvateatteri Andorrassa Helsingissä seminaarin ”Miten kuvat puhuvat ihmiskaupasta?” Samalla julkistettiin animaatio ”Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit.” Niin seminaari kuin animaatiokin ovat osa Pro-tukipisteen hanketta Askelmerkit dialogiseen tunnistamiseen. Tämän kaksivuotisen, EU:n sisäisen turvallisuuden rahaston tuella toteutettavan hankkeen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ihmiskaupasta sekä luoda välineitä ihmiskaupan tunnistamiseen ja torjumiseen.
 
Seminaari toteutti näitä tavoitteita oivaltavasti. Avaussanoissaan Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen valotti miksi on tärkeää pysähtyä pohtimaan median ja populaarikulttuurin tuottamia kuvia ihmiskaupasta. Shokeeraava kuvasto heikentää ihmisten kykyä havaita ihmiskauppaa niin ettei tavallisen näköisiä ihmisiä ehkä osata tunnistaa ihmiskaupparikoksen uhreiksi.
 
Kansanedustaja Anna Kontula kritisoi puheenvuorossaan mielikuvia ihmiskaupparikoksen uhreista aina passiivisina ja korosti heidän toimijuuttaan. Esimerkiksi taiteella on vapauden ohessa vastuu kuvata ilmiöitä pelkistämättä todellisuuden moniulotteisuutta ja loukkaamatta kenenkään ihmisarvoa.
 
Pro-tukipisteen ihmiskaupan vastaisen työn erikoisasiantuntija Eva Maria Korsisaari keskittyi osuudessaan kuviin ja etiikkaan. Hän kiteytti kuinka myös ihmiskaupan suhteen pätee osallisuutta puoltava periaate ”my story is mine to tell.”
 
Suomen Kuvalehden kuvatoimittaja Pekka Holmström toi esiin ihmiskaupan valokuvaamisen haasteellisuuden. Hän tahtoi kuitenkin uskoa valokuvaajien viitseliäisyyteen sekä erityisesti hitaan median mahdollisuuksiin kuvittaa ihmiskauppaa vastuullisesti.
 
Tussitaikureiden projektipäällikkö Inka Nokso-Koivisto päätti keskustelutilaisuuden kertomalla kuinka animaatio ”Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit” syntyi yhteistyössä piirtäjä Susanna Alanteen sekä Pro-tukipisteen Jaana Kauppisen, Eva Maria Korsisaaren ja Essi Thesslundin kanssa. Piirrosvideo on oiva keino kun tavoitteena on kuvata ihmiskauppaa uusin kuvin, tietoa tuottaen ja toivoa tuoden.

Kiitos seminaariin osallistuneille keskustelusta! Animaatio ”Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit” on vapaasti katsottavissa sivuiltamme. Lisäksi kaikki seminaarin keskustelunavaukset on tallennettu kuunneltaviksi, myös nämä klipit löytyvät nyt täältä.

Tervetuloa kanssamme tutkimaan ja torjumaan ihmiskauppaa!

Jaana Kauppisen puhe, lataa video »
(huom! koko 306 MB)

Anna Kontulan puhe, lataa video »
(huom! koko 410 MB)

Eva Maria Korsisaaren puhe, lataa video »
(huom! koko 447 MB)

Pekka Holmströmin puhe, lataa video »
(huom! koko 515 MB)

Inka Nokso-Koiviston puhe, lataa video »
(huom! koko 226 MB)

 

Hallinto ja kokoustilat
Vuorikatu 16 A 10
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Helsingin tukipalvelut
Vilhonkatu 4 B 20, 5. kerros
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Tampereen tukipalvelut
Aleksis Kiven katu 10 E, 3. kerros
33210 Tampere, Finland
+358 (0)3 3454 2200

Turun tukipalvelut
Yliopistonkatu 24 B 28, 2. kerros
20100 Turku, Finland
+358 40 635 0412

© Pro-tukipiste

Anna palautetta »

VAIKUTTAMISTA

yhdenvertaisuuden ja oikeuksien puolesta.

PALVELUITA

seksi- ja erotiikka-alan työntekijöille.