• navigaatio
01.12.2016

Miksi aids on vihainen? Katso Maailman aids-päivän animaatio “The Rise and Fall of Angry Aids”

Maailman aids-päivänä 1.12. julkaistava animaatio kertoo vihaisen aids-hahmon näkökulmasta, kuinka hivin hoito ja ennaltaehkäisy ovat edistyneet.

Aidsin kulta-ajat ovat ohi, koska lääkityksen avulla viruksen leviäminen suojaamattomassa seksissä voidaan estää. Nykyhoidolla ajoissa todettu hiv-tartunta ei lyhennä elinikää ja lääkitys estää sairauden etenemisen aids-vaiheeseen.

– Hiviin liittyvät mielikuvat ovat usein synkkiä. Halusimme Maailman aids-päivän kunniaksi tuottaa kampanjavideon, joka herättäisi ihmiset pohtimaan omia mielikuviaan hivistä. Hiv on hoidettavissa oleva sairaus, eikä tauti tartu lääkityksellä olevalta hiv-positiiviselta, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Linkki animaatioon: https://youtu.be/V-b3UhnwMFU

Lääkitys estää hivin tarttumisen suojaamattomassa seksissä

Puolivälissä 1990-lukua käyttöön otettu kolmoislääkitys on pitänyt hiv-tartunnan saaneet ihmiset terveinä. Yhdistelmähoidon vaikutukset ovat olleet mullistavia. Hiv-tartunnan saaneet voivat elää oireetonta ja täysipainoista elämää. Hiv ei tartu suojaamattomassa seksissä, kun hiv-tartunnan saanut seksikumppani on aloittanut ajoissa säännöllisen lääkityksen, vahvistaa tänä vuonna Euroopassa julkaistu Partner-tutkimus: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2533066

Laajassa tutkimuksessa seurattiin vuodesta 2010 lähtien yhteensä 888 hetero- ja homoparia, joista toisella oli hiv-tartunta ja toisella ei. Pareilla oli keskenään suojaamatonta seksiä yhteensä 58 000 kertaa tutkimusjakson aikana, eikä hiv tarttunut kertaakaan hiv-positiivisesta kumppanista hiv-negatiiviseen.

Suomessa noin tuhat tartunnastaan tietämätöntä

Suomessa on noin tuhat hiv-tartunnastaan tietämätöntä ja testeihin hakeudutaan usein vasta vuosia tartunnan jälkeen. Lisäksi monissa muissa maissa hiv-tartunnan saaneet eivät saa lääkehoitoa ja voivat altistaa seksikumppaninsa tartunnalle. Kondomin käyttäminen on tärkeää, sillä se suojaa myös muilta seksitaudeilta, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa vakavia infektioita.

– Hivin välttämiseksi on turvallisempaa olla suojaamattomassa yhdynnässä lääkityksellä olevan hiv-tartunnan saaneen kanssa kuin sellaisen henkilön, joka luulee olevansa negatiivinen. Ennakkoluuloja vähentämällä parannetaan hiv-testeihin hakeutumista ja edistetään tartuntojen varhaista toteamista, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Kansainvälisenä Maailman aids -päivänä järjestetään konsertteja sekä muisto-, keskustelu- ja infotilaisuuksia ympäri Suomea.

Katso lähin tapahtuma: www.maailmanaidspaiva.fi

Seuraa Facebookissa: Maailman aids-päivä.

  


 

Hallinto ja kokoustilat
Vuorikatu 16 A 10
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Helsingin tukipalvelut
Vilhonkatu 4 B 20, 5. kerros
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Tampereen tukipalvelut
Aleksis Kiven katu 10 E, 3. kerros
33210 Tampere, Finland
+358 (0)3 3454 2200

Turun tukipalvelut
Yliopistonkatu 24 B 28, 2. kerros
20100 Turku, Finland
+358 40 635 0412

© Pro-tukipiste

Anna palautetta »

VAIKUTTAMISTA

yhdenvertaisuuden ja oikeuksien puolesta.

PALVELUITA

seksi- ja erotiikka-alan työntekijöille.