• navigaatio

TIEDOTE 8.12.2010 Tukityön lopettaminen thai-hierontapaikoissa työskentelevien parissa on resurssien haaskausta

Yli 100 thai-hierontapaikoissa työskentelevää naista on vaarassa pudota tukitoimien ulkopuolelle, jos Pro-tukipisteen Saphaan-hanke joudutaan lopettamaan vuoden 2010 lopussa. Hyvin alkaneessa hankkeessa on tuettu erityisen haavoittuvassa asemassa olevien thaimaalaisten naisten kotoutumista Suomeen. Kolmevuotiseksi suunniteltu hanke aloitettiin vuonna 2009.

Vuonna 2007 suuren thai-hierontapaikkoihin kohdistuneen kohun seurauksena Euroopan unionin kotouttamisrahasto alkoi rahoittaa hierontapaikoissa työskenteleville suunnattua tukityötä. Kun kohu on laantunut, rahoitusta ollaan nyt sisäasiainministeriön esityksestä lyhytnäköisesti lopettamassa.

Hierontapaikoissa työskentelevät thaimaalaiset muodostavat erityisen etnisen alayhteisön, jonka kulttuurinormien ja käyttäytymiskoodien tunnistaminen on vienyt aikaa ja vaatinut pitkäjänteistä työtä. Hierontapaikoissa työskentelevät ovat sosiaalisen stigman takia myös muista thaimaalaisista eristäytynyt ryhmä. Tietämättömyys omista oikeuksista ja kielitaidottomuus on yhteisössä yleistä.

”Suomessa asuville thaimaalaisille on olemassa palveluita, mutta meidän kohderyhmäämme kuuluvat ihmiset ovat olleet tähän asti Saphaanin palveluiden varassa”, sanoo hanketta koordinoiva Minna Huovinen, Pro-tukipiste Helsingin yksikön johtaja.

”Ensi vuonna oli tarkoitus vahvistaa asiakkaidemme mahdollisuuksia käyttää julkisia palveluita. Tämä työ on jo aloitettu yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaaliviraston ja terveyskeskuksen kanssa”, Huovinen kertoo.

Thai-hierontapaikoissa työskentelevien ihmisten elämäntilanne on ollut tähän asti huonosti tiedossa. Saphaan-hankkessa tehdyn työn myötä on onnistuttu saavuttamaan thai-hierontapaikoissa työskentelevien naisten luottamus.

”Saphaan on thaimaalaisille todella tärkeä. Moni ei osaa kirjoittaa, lukea tai puhua suomen kieltä, ja silti on asioita, jotka pitää hoitaa. Saphaanin työntekijöihin saa yhteyden nopeasti ja he voivat auttaa myös thain kielellä”, kertoo 12 vuotta Suomessa asunut Saphaanin asiakas tulkin välityksellä.

”Saphaanin työntekijät ovat toimineet välikätenä viranomaisiin ja muihin tahoihin. Heidän luokseen on ollut turvallista ohjata tästä yhteisöstä sellaisia ihmisiä, joilla on ongelmia. Tätä työtä ei saisi lopettaa. Sanon sen sydämestäni ja välitän samalla usean muun thaimaalaisen terveiset”, hän jatkaa.

”Saphaan-työ on vaikuttanut elämäntilanteeseeni paljon. Ennen en ymmärtänyt, mitä postista saapuvissa kirjeissä luki esimerkiksi lapseni elatusmaksuista. Nyt asia on selvä ja elämäni Suomessa on helpompaa. Olisi todella surullista, jos Saphaanin työ loppuisi”, sanoo toinen Saphaanin asiakas, joka on myös asunut Suomessa 12 vuotta.

Saphaan-hankkeessa tehty tukityö on ollut kaikilla mittareilla erittäin tuloksellista. Se on lisäksi tuonut esiin monenlaisia vakavia oikeuksien loukkauksia kohderyhmän keskuudessa. Tukityön rahoituksen keskeyttäminen asettuu tässäkin mielessä eettisesti kestämättömään valoon. Pro-tukipisteellä on tehty työtä thaimaalaisten kanssa vuodesta 2000 lähtien.


Lisätietoja:
Minna Huovinen
yksikön johtaja
Pro-tukipiste Helsinki
040 7090500
minna.huovinen(at)pro-tukipiste.fi

 

Hallinto ja kokoustilat
Vuorikatu 16 A 10
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Helsingin tukipalvelut
Vilhonkatu 4 B 20, 5. kerros
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Tampereen tukipalvelut
Aleksis Kiven katu 10 E, 3. kerros
33210 Tampere, Finland
+358 (0)3 3454 2200

Turun tukipalvelut
Yliopistonkatu 24 B 28, 2. kerros
20100 Turku, Finland
+358 40 635 0412

© Pro-tukipiste

Anna palautetta »

VAIKUTTAMISTA

yhdenvertaisuuden ja oikeuksien puolesta.

PALVELUITA

seksi- ja erotiikka-alan työntekijöille.