• navigaatio

Uusimmat blogitekstit

Viimeisimmät uutiset:

26.03.2016

Anna Kontula: Nairobin seksityöntekijät järjestäytymässä

Kirjoitin aikoinaan väitöskirjani seksityöstä. Sen jälkeen olen säilyttänyt tavan käydä...


Kategoria: Pro-tukipiste
19.05.2015

Pro-tukipisteen etsivä työ vie palvelut seksiä myyvien ihmisten luo

Ammatillinen etsivä työ kuuluu Pro-tukipisteellä asiakastyötä tekevien ammatilliseen polkuun. Lähes...


30.03.2015

Minua käytettiin hyväksi, mutta opin tuntemaan rajani

Olen ehkä monen mielikuvia vastaava, kun mietitään, millainen on seksityöntekijä ja millaisia syitä...


Kategoria: pro
16.02.2015

Tyhmä huora?

Uusi poka oli kommunikoinut chatissa asiallisesti ja uskottavasti, mutta sovittuun aikaan kilahti...


Kategoria: pro
29.01.2015

Elämää leiman varjossa

Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä vaan käsitykset, jotka meillä on näistä asioista. -Epiktetos,...


Kategoria: pro
25.11.2014

Seksityöntekijöillä on tärkeää tietoa hivin ennaltaehkäisystä

Suomen vuosille 2012 - 2016 laaditussa hiv-strategiassa seksityöntekijät ovat yksi keskeisistä...


23.09.2014

Health and wellbeing in the sex and erotic industry

A study on the health and wellbeing of erotic, escort, and sex workers in Finland


Kategoria: Pro-tukipiste
13.08.2014

Jokainen meistä on saanut alkunsa suojaamattomassa seksisuhteessa

Ihmiset, joilla on suurin riski saada hiv-tartunta, eivät saa tarvitsemiaan terveyspalveluita.


Kategoria: Pro-tukipiste
01.07.2014

Kampanja muistuttaa: kukaan ei ole laiton

Laittomista siirtolaisista puhuminen on vahvistaa käsitystä, jonka mukaan paperittomilla...


siirry arkistoon ->
 
23.06.2016

Seksityötä tekevien asemaa ei paranneta kriminalisoinneilla

Kuva: Amnesty International

Amnesty International julkaisi toukokuussa 2016 dekriminalisointia puoltavan kannan seksityöhön. Järjestö on muodostanut kantansa selvittämällä seksityöntekijöiden asemaa eri maissa. Selvitysten perusteella näyttää ilmeiseltä, että seksityön kriminalisoinnit asettavat esteitä seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien toteutumiselle. Nyt julkaistulla kannallaan Amnesty International liittyy seksityön dekriminalisointia kannattavien kansainvälisten järjestöjen rintamaan. Aiemmin saman kannan ovat ottaneet muun muassa YK-järjestöt UNAIDS, WHO, ILO, UNDP ja toinen iso kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Amnestyn kannanotossa on paljon hyvää ja kannatettavaa. Siitä löytyy monta kohtaa, joihin Pro-tukipisteen on helppo yhtyä. Erityisen tyytyväisiä olemme seksityöntekijöiden oman osallisuuden korostamisesta. Seksityöntekijöiden mahdollisimman laaja osallisuus on ehdoton edellytys ihmisoikeuslähtöisen politiikan luomiselle. Vanha slogan "Ei mitään meistä ilman meitä" on hyvä lähtökohta kaikessa tekemisessä. Yli ja ohi puhumisen vaara on erityisen suuri silloin, kun kyse on ihmisistä, jotka pidetään rakenteellisin keinoin syrjässä yhteiskunnasta.

Dekriminalisointi on hieman hankala termi, mutta yksinkertaistaen sillä tarkoitetaan prostituutioerityisen rajoittavan lainsäädännön purkamista. Purkamisen tavoitteena on turvata seksityöntekijöiden oikeudet saada yhteiskunnan suojaa ei-prostituutioerityisen lainsäädännön kautta. Seksityöntekijöiden oikeuksien loukkauksiin pitää suhtautua samoin kuin kenen tahansa ihmisen oikeuksien loukkauksiin. Tällä hetkellä paritukseen syyllistynyt voidaan tuomita, mutta silloinkaan seksityöntekijä ei ole edunsaaja vaan rikoksella hankittu hyöty menee valtiolle. Seksityöntekijän osa on olla todistajana ja oikeuden tuomiosta riippuu, kuuluuko hänen seksipalvelujen myymisellä ansaitsemansa raha valtiolle vai parittajalle.

Rikoslaissa sekä muussa seksityöhön liittyvässä sääntelyssä on piirteitä, jotka kääntyvät seksityöntekijöitä vastaan, vaikka tarkoitus on ollut suojata heitä. Amnesty Internationalin seksityökanta avaa mahdollisuuksia tutkia laajemmin, mitkä kaikki säännökset vaikuttavat siihen, että seksityöntekijöiden asema on huono. Lainsäädännön vaikutusten arviointi ja kattavan tilannekuvan saaminen seksityöntekijöiden asemasta ilman seksityöntekijöiden omaa osallistumista on mahdotonta.

Toinen merkittävä avaus Amnesty Internationalin kannassa on intersektionaalisuuden korostaminen. Se tarkoittaa useiden eri tekijöiden, kuten sukupuolen, yhteiskuntaluokan, etnisen taustan, iän ja seksuaalisen suuntautumisen yhtäaikaista vaikuttamista yksilön elämässä. Intersektionaalisuus avaa olennaisia näkökulmia prostituutiopolitiikkaan ja seksityöntekijöiden oikeuksien toteutumiseen. Vaikka dekriminalisoinnista puhutaankin, niin seksityöntekijöiden huono asema ei linkity pelkästään rikoslakiin, vaan seksityöntekijöiden asemaan vaikuttavat monet erilaiset syrjivät käytännöt ja rakenteet. Moniperusteinen syrjintä ja moninkertainen stigma ovat monelle seksityöntekijälle arkea ja näihin liittyviä rakenteita Amnesty Internationalin politiikkapaperissa avataan ansiokkaasti. Syrjivien rakenteiden monimuotoisuus ja yhteen kietoutuminen ovat selittäviä tekijöitä sille, että kriminalisoinnit eivät tuota niitä tuloksia, joita niille on asetettu.

Seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien loukkaukset ovat arkipäivää Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Amnesty Internationalin selvitysprosessissa tarkasteltiin lähemmin Norjan tilannetta. Norjassa seksityöhön liittyvät kriminalisoinnit ovat lisänneet seksityöntekijöiden haavoittuvuutta. Amnestyn sivuilla julkaistu raportti "The Human Cost of 'Crushing' the Market - Criminalization of Sex Work in Norway" on karu kuvaus pohjoismaisesta todellisuudesta.

Amnesty Internationalin seksityökanta on tiivis paketti, johon on syytä pureutua ajan kanssa ja miettiä rauhassa, mitkä asiat ja missä järjestyksessä ovat olennaisimpia Suomessa. Pro-tukipiste on valmis tukemaan kaikin keinoin seksityöntekijöiden osallisuuteen perustuvaa sekä seksityöntekijöiden oikeuksia ja turvallisuutta edistävää ihmisoikeustyötä. Amnestyn politiikkapaperi on hyvä lähtökohta nostaa keskustelua pois vanhoista poteroista. Työ ei tule olemaan helppoa ja näkemyserot ovat suuria. Pro-tukipiste kannustaa ja tukee Amnestyn Suomen osastoa edistämään seksityöntekijöiden ihmisoikeuksia: Keep the Candel Burning - kirkkaasti ja himmailematta!  

 

Jaana Kauppinen

 

toiminnanjohtaja, Pro-tukipiste ry


Kommentit

Ei kommentteja
Lisää kommentti

*Huomaathan, että kaikki kentät ovat pakollisia.

*

*
*
 

Pro-tukipiste ry & Helsingin tukipalvelut
Urho Kekkosen katu 4–6 B, 5. kerros
00100 Helsinki
+358 (0)9 2512 730

Tampereen tukipalvelut
Aleksis Kiven katu 10 E, 3. kerros
33210 Tampere, Finland
+358 (0)3 3454 2200

Turun tukipalvelut
Yliopistonkatu 24 B 28, 2. kerros
20100 Turku, Finland
+358 40 635 0412

© Pro-tukipiste

Anna palautetta »

VAIKUTTAMISTA

yhdenvertaisuuden ja oikeuksien puolesta.

PALVELUITA

seksi- ja erotiikka-alan työntekijöille.