Etsivän työn hanke Prop up aloittaa Pro-tukipisteellä

29.05.2018 / Ajankohtaista

Prop up!  7+1 kysymystä uudesta etsivän työn hankkeesta (2018-2020)

1. Mikä on Prop up?

Prop up on nopea ja ketterä etsivän työn hanke, jonka työntekijät aloittivat loppukeväästä 2018. Prop up on Pro-tukipisteen tekemää pop up -työtä, joka tarkoittaa sitä, että asioita tehdään uudella tavalla ja mennään spontaanisti uusiin paikkoihin. Prop up eroaa perinteisestä etsivästä työstä, jota yleensä tehdään pitkäjänteisesti ja samassa toimintaympäristössä. Nyt tuki- ja neuvontatyötä tehdään uudella otteella koko maassa!

2. Mitä Prop up tekee?

Prop up tekee tuki- ja neuvontatyötä ihmisille, jotka työskentelevät seksi- ja erotiikka-alalla tai jotka ovat esimerkiksi seksuaalisen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupparikoksen uhreja. Työ on anonyymiä, ilmaista ja luottamuksellista ja se on tarkoitettu kaikille sukupuolille ja kansalaisuuksille. Ihmisiltä ei kysytä nimiä. Hankkeen työntekijät vastaavat kysymyksiin terveydestä, turvallisesta työstä, toimeentulosta, asumisesta ja kaikesta, mikä ihmisiä askarruttaa.

3. Miksi uudenlaista hanketta tarvitaan?

Nykyisillä etsivän työn keinoilla ei tavoiteta kaikkia tukea tarvitsevia ihmisiä. Esimerkiksi ihmiskaupparikosten uhrit jäävät usein palveluiden ulkopuolelle. Tarkoitus on tasapuolistaa palveluohjauksen saatavuutta koko maassa ja tavoittaa ihmisiä, jotka eivät ole päässeet tuen piiriin. Tuki tulee nyt heidän luokseen, eikä ihmisten tarvitse itse yrittää löytää avun piiriin.

4. Missä hanke toimii?

Hanke on valtakunnallinen, eli työntekijät voivat tarvittaessa lähteä minne vain Suomessa tekemään matalan kynnyksen sosiaaliohjausta. Voimme mennä vaikka Lappiin saakka! Kun Prop up tulee paikan päälle, työntekijät ovat jo valmiiksi selvittäneet paikalliset yhteistyökumppanit, joilta ihminen voi saada jatkossa apua. Prop up toimii myös netissä ja työntekijöihin saa yhteyden esimerkiksi soittamalla, sähköpostitse tai Pro-tukipisteen chatin kautta.

5. Keitä työntekijät ovat?

Prop upin työntekijöitä ovat sosiaaliohjaajat Anna ja Taina. Työparin työkielinä ovat suomen lisäksi myös englanti ja venäjä ja heidän työpisteensä ovat Helsingissä ja Turussa. He matkustavat työparina eri paikkakunnille, joissa apua tarvitaan. Välillä työparina voi olla joku asiakaskunnasta, joka on kutsunut heidät paikalle.

6. Minkälaisissa asioissa Prop upin työntekijöihin voi ottaa yhteyttä?

Asia voi olla mikä vaan. Kysymykset voivat liittyä seksi- ja erotiikka-alalla toimimiseen tai oleskelulupa-asioihin, perhe-elämään tai koulutukseen. Usein ihmisillä on ensin konkreettinen kysymys, jonka taustalta saattaa paljastua laajempikin selvitettävä asia. Tärkeää on, että mahdollisimman moni saisi Prop upin kautta tietoa oikeuksistaan, etuisuuksistaan ja velvollisuuksistaan. Myös viranomaiset ja kolmannen sektorin työntekijät voivat ottaa Prop upin työntekijöihin yhteyttä, jos he kohtaavat työssään seksityöntekijöitä ja tarvitsevat asiassa konsultaatiota.

7. Mitä työntekijällä on kenttärepussa?

Prop upin työntekijöillä on kenttätyöhön lähtiessään mukana isot reput. Niissä on turvaseksimateriaalia, kuten kondomeja ja liukuvoidetta ja turvalliseen seksityöhön liittyviä esitteitä eri kielillä. Mukana on myös puhtaita ruiskuja.

8. Terveisiä kentälle?

Kutsukaa Prop up kylään! Paras ja luotettavin tieto tulee usein asiakkailta itseltään. Jos tiedät että tukea tarvitaan paikkakunnallasi, ota meihin yhteyttä. Selvitetään yhdessä vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin!

Lisätietoja:

Sosiaaliohjaaja Taina

+358 400 560 735

taina @ pro-tukipiste.fi

Sosiaaliohjaaja Anna Ruuska (alkaen 26.8.2019)

+358 40 702 1551

anna.ruuska@pro-tukipiste.fi

Lisää aiheesta

08.03.2021 / Ajankohtaista

03.03.2021 / Ajankohtaista