Iris – työtä oikeuksien puolesta, ihmiskauppaa vastaan!

Iris-työ on ihmiskaupan vastaista työtä Pro-tukipisteellä. Tunnistamme ihmiskauppaa, autamme ihmiskaupan uhreja ja teemme vaikuttamistyötä ihmiskaupan uhrien aseman ja oikeuksien edistämiseksi.

Ihmiskaupan vastaisen työmme nimi Iris tulee sanoista inhimillisyys, reilu kohtelu, ihmisoikeudet ja suojelu. Nämä ovat ihmiskaupan vastaisen työmme periaatteita.

Lue palveluistamme ihmiskaupan uhreille ja seksi- ja erotiikka-aloilla toimiville ihmisille Tukea ja tietoa-sivulta.

Tarjoamme myös koulutusta ja konsultaatiota ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen ja auttamiseen ja muuhun ihmiskaupan vastaiseen toimintaan liittyen. Löydät Iris-akatemia -sivulta videoita ja muuta koulutusmateriaalia, jota voit vapaasti käyttää ja jakaa.

Tietoa ja työkaluja

Animaatioita, esitteitä ja työkaluja ihmiskaupan tunnistamiseen ja uhrien tukemiseen. Materiaalia voi ladata maksutta.

LUE LISÄÄ

Verkostoja

Pro-tukipiste toimii kansallisissa ja kansainvälisissä ihmiskaupan vastaisissa verkostoissa.

LUE LISÄÄ

Tietoa ihmiskaupasta ja uhrin oikeuksista

Hyväksikäytön muotoja

Ihmiskaupassa on kyse ihmisen alistamisesta ja hyväksikäytöstä. Uhri voidaan pakottaa esimerkiksi prostituutioon tai pakkotyöhön.

LUE LISÄÄ

Kontrolloinnin keinoja

Ihmiskaupan uhria voidaan pakottaa hyväksikäytön kohteeksi monin erilaisin keinoin, kuten esimerkiksi kiristämällä, erehdyttämällä tai velkaannuttamalla.

LUE LISÄÄ

Lähirikoksia

Ihmiskaupparikoksen lähirikokset ovat rikoksia, jotka voivat muistuttaa ihmiskauppaa. Ihmiskaupan uhrin oikeuksien kannalta rikosnimikkeellä on merkitystä.

LUE LISÄÄ

Uhrin oikeudet

Ihmiskaupparikoksen uhrilla on oikeus ja mahdollisuus saada apua. Suomessa ihmiskaupan uhria voivat auttaa eri viranomaiset ja kansalaisjärjestöt.

LUE LISÄÄ