Osallistuvan valokuvauksen työpajat ja valokuvanäyttely ravisuttavat stereotypioita. Tuu mukaan!

06.06.2019 / Blogi

Valokuvaaja Katja Tähjä on vetänyt kevään aikana osallistuvan valokuvauksen työpajaa Helsingin Pro-tukipisteessä. Työpaja perustuu sille, että osallistujat kuvaavat itse.

Elokuussa työpajaan on mahdollista osallistua myös Tampereen toimipisteessä. Helsingissä uudet osallistujat ovat tervetulleita!

Työpaja rakentuu siten, että aluksi tapaamme ryhmässä muutamia kertoja. Ryhmätapaamisissa opitaan valokuvauksen perusasioita, katsotaan valokuvia, käydään ehkä näyttelyssä ja inspiroidutaan kuvista. Tuotamme myös tekstiä kuvien yhteyteen ja pohdimme, miten teksti ja kuva toimivat yhdessä. Tapaamisten välillä jokainen saa kuvaustehtäviä, joita kuvataan omalla ajalla. Kukin saa itse päättää, mitä kuvaa ja kuvilla näyttää, kenenkään ei tarvitse paljastaa kuvissa tai teksteissä omaa henkilöllisyyttään ellei niin halua.

On myös mahdollista suunnitella kuvauksia yhdessä vetäjän Katja Tähjän kanssa ja käyttää häntä kuvaajana, jos se tuntuu sopivammalta tavalta.

Helsingin työpajassa syntyi ajatus, että työpajan kuvista tehtäisiin lopulta valokuvanäyttely. Valokuvanäyttelyn teemaksi muotoutui seksi- ja erotiikka-alan stereotypioiden ravistelu. Haluaisimme näyttää monipuolisemman kuvan seksi- ja erotiikka-alasta ja alalla työskentelevistä ihmisistä. Mitä sinä haluaisit kertoa työstäsi, arjestasi, siihen liittyvistä haasteista ja tarpeista? Minkä ennakkoluulon haluaisit rikkoa? Minkälainen ihminen löytyy työn takaa?

Helsingin työpajaan osallistunut Minna kertoo ajatuksistaan näin:

“Mun pääpointti on näyttää ihmisille et erotiikka-alan ihmiset on ihan normaaleja ihmisiä. Meissä on yhtä kirjavaa porukkaa kuin missä tahansa IT-alan puljussa, ravintolan henkilökunnassa tai sirkuksessa.

Mä haluan tuoda normaaliuden seksityöhön koska se kuuluu sinne. Ei voi tuomita seksityöläisiä rikkinäisiksi, koska ihan yhtälailla Mäkkärin kassan takana on seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneita ihmisiä.

Näyttelyyn mä haluan tuoda esille sen et seksityö on Työtä. Tätä tehdään ihan samoista syistä kuin mitä tahansa muuta työtä. Miks sä teet omaa työtäsi? Jotkut meistä tekee tätä just siks.”

Jos kiinnostuit työpajasta tai haluat kysyä lisää, niin ota yhteyttä joko suoraan

Katjaan: 0503604331 ktahja@gmail.com tai

Erjaan Helsingissä: 040 725 0791, erja@pro-tukipiste.fi

Minnaan Tampereella: 040 185 7571, minna.hackspik@pro-tukipiste.fi

Nähdään elokuussa!