Pro-tukipiste ja Sexpo marssivat yhdessä seksityöntekijöiden kanssa Helsingin Pride-kulkueessa

28.06.2018 / Ajankohtaista

Pro-tukipiste ja Sexpo osallistuvat Pride-kulkueeseen 30. kesäkuuta yhdessä seksityöntekijöiden kanssa. Blokissa kulkee seksi- ja erotiikka-alalla toimivia sekä heidän asiakkaitaan, ystäviään, perheenjäseniään ja muita ihmisiä, jotka haluavat osoittaa solidaarisuutta seksityöntekijöille. Kulkueeseen voi varustautua aurinkolasein ja peruukein oman turvallisuuden takia tai sen osoittamiseksi, että seksi-ja erotiikka-alan työhön liittyy edelleen stigmaa.

Sexpon puheenjohtaja Tiia Forsströmin taustoittaa kulkueeseen osallistumista seksityöntekijän näkökulmasta:

”Pride-kulkueita on järjestetty kesäkuun lopulla pian 50 vuotta. Niiden taustalla on vuonna 1969 Stonewall-nimiseen baariin tehdystä ratsiasta alkanut kapina. Greenwich Villagessa New Yorkissa sijainnut Stonewall oli paitsi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen myös seksityöntekijöiden (joista osa kuului näihin vähemmistöihin) suosima paikka, jota ratsattiin tämän takia säännöllisesti. Kesäkuun 28. päivänä 1969 ihmiset kieltäytyivät alistumasta poliisien mielivaltaan ja alkoivat kapinoida. Kapinan etujoukossa oli kaksi seksityöntekijää, Sylvia Rivera ja Marsha P. Johnson.

Stonewall-kapina oli tärkeä etappi ns. modernin homoliikkeen syntyvaiheissa. Seksityöntekijät siivottiin kuitenkin pitkäksi aikaa pois kuvasta, samoin kuin transihmiset ja osittain naisetkin.

Se, että me osallistumme Pride-kulkueeseen, on tärkeää monesta syystä. Osoitamme kunnioitusta niille kollegoillemme, jotka ensimmäisten joukossa nousivat syrjintää vastaan. Osoitamme solidaarisuutta muita marginalisoituja ja stigmatisoituja ryhmiä kohtaan. Kerromme LHBTQ-yhteisölle, että meidän kanssamme kannattaa tehdä yhteistyötä. Kerromme, että meidänkin joukoissamme on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Me, jotka voimme osallistua kulkueeseen, olemme etuoikeutettuja. Marssimme siis myös niiden oikeuksien puolesta, jotka työskentelevät kaduilla, joilla ei ole ilmoituksia netissä eikä turvallista työtilaa, jotka eivät pysty valikoimaan omia asiakkaitaan, ja jotka ovat meitä suuremmassa riskissä joutua väkivallan kohteeksi. Osallistumme kulkueeseen myös niiden puolesta, jotka eivät tekisi seksityötä, jos heillä olisi joku parempi vaihtoehto.”

Lisätietoja Pride-kulkueeseen osallistumisesta ja muusta Helsingin yhteisöllisestä toiminnasta saat Erjalta p. 040 7250 791 tai erja@pro-tukipiste.fi

Kulkueen järjestäytyminen alkaa Senaatintorilla klo 12. Tervetuloa mukaan osoittamaan solidaarisuutta ja vähentämään seksityöntekijöihin kohdistuvaa stigmaa!

Lisää aiheesta

08.03.2021 / Ajankohtaista

03.03.2021 / Ajankohtaista