Sote-uudistusta seuraava sosiaalityöntekijä aloittaa Pro-tukipisteellä ihmiskaupan vastaisessa Iris-työssä

24.05.2018 / Ajankohtaista

Olen Sari Kärkkäinen, sosiaalityöntekijä Lapin yliopistosta, joulupukin virallisesta yliopistosta valmistunut yhteiskuntatieteilijä.

Aloitan hyvällä mielellä työn asiantuntijuuteen pohjaavassa järjestössä, joka uskaltaa tuoda näkemyksensä esiin asiakaskuntansa oikeuksien toteutumiseksi.

Siirryin Pro-tukipisteelle vastaanottomaailmasta. Työskentelin vastaanottokeskuksissa syksystä 2015 alkaen, jolloin Suomeen tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita. Se on osoittautunut teemaksi, joka jatkuu tässä työssä. Suomessa osa ihmiskaupan uhreista on turvapaikkataustaisia. On kyse siitä, millä tavalla me kykenemme tunnistamaan ihmisten joukosta ne, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja joilla on mahdollisesti erityisiä oikeuksia.

Aikaisemmin olen ollut myös YK:n hiv/aids-ohjelmalla työssä ja sillä tavalla tunnen Pro-tukipisteen toimintakentän ja Pro-tukipisteen toimintaperiaatteet ovat minulle tuttuja.

Pro-tukipisteellä on tehty ihmiskaupan vastaista työtä yli kymmenen vuotta ja täällä on tosi kovaa asiantuntemusta aiheesta. Täällä nähdään Suomi laajemmassa kansainvälisessä yhteydessä ja tunnetaan oikeuksien kenttä hyvin. Minä tuon yhtälöön sosiaalityöhön liittyvän osaamisen.

Järki tunnistaa ihmiskaupan uhreja on se, että he myös saavat siitä jotain. Ihmiskaupan uhrien oikeus palveluihin toteutuu pitkälti sosiaalityössä. Minusta asia on yksinkertainen: meidän tulee yhteiskuntana turvata ihmisille heidän oikeutensa. On kyse ihmisoikeuksista, mutta myös hyvinvointivaltion periaatteista.

Tehtävänäni Pro-tukipisteellä on muun muassa seurata sitä, miten sote-uudistus muuttaa ihmiskaupan uhrien palvelujen järjestämistä. Myös vasta julkaistu selvitys ihmiskaupan uhrien avun saamisesta on kyseenalaistanut järjestelmän toimivuuden. Tässä muutoksessa näen mahdollisuuden parantaa palveluiden toteutumista.

Olen mukana asiakastyössä ja saan sitä kautta aitoa tietoa siitä, miten ihmiskaupan uhrit kokevat tilanteen: miten me yhteiskuntana autamme heitä tai millä tavalla me työnnämme heitä yhteiskunnasta syrjään.

Haluan tuoda asiakaskunnasta tiedon siitä, miten apu ja oikeudet näkyvät ihmisten elämässä ja tuoda tämän yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se on ainoa keino kestävään muutokseen.

Lisää aiheesta

08.03.2021 / Ajankohtaista

03.03.2021 / Ajankohtaista